Z histórie

Z histórie

Odbor sociálneho zabezpečenia v Banskej Bystrici zriadil 1.12.1962 na Lazovnej ulici č.23 ústav pre mentálne postihnuté deti na denný pobyt. Prvé deti nastúpili do ústavu 17.12.1962 - 8 chlapcov a 2 dievčatá vo veku od 9 do 14 rokov. Bola vytvorená jedna výchovná skupina.
Od 3.1.1963 sa zvýšil počet detí na 17 a počet zamestnancov na 3 z čoho boli 2 vychovávatelia a 1 pracovná sila v kuchyni, ktorá zároveň aj upratovala.
V apríli 1965 boli služby poskytované klientom rozšírené o možnosť týždenného pobytu. Budova na Lazovnej ulici neposkytovala vhodné prostredie na poskytovanie sociálnej starostlivosti pre deti a mládež s mentálnym postihnutím. Z toho dôvodu sa neustále robili úpravy pre lepšie životné a pracovné prostredie klientov a zamestnancov.
Budova na Lazovnej ulici bola pre zariadenie tohto typu nevyhovujúca a v rámci reštitúcie bola vrátená Evanjelickej cirkvi.
V roku 2005 bolo zariadenie presťahované do nových priestorov na ulici Dolná Strieborná č.5.
Súčasná budova pozostáva z dvoch častí. V novšej časti je umiestnená kuchyňa, jedálne pre klientov a zamestnancov, 5 denných, 2 spoločenské, 1 rehabilitačná a 2 zdravotnícke miestnosti. V staršej časti sa nachádzajú kancelárie, kuchynka, zborovňa, telocvičňa, keramická dielňa a šatne.